香港睇醫生網首頁
[ 會員#16665 ] DoraQ

疑似朱古力瘤

病患者女 - 29歲

范醫生你好,我係7月22號做檢查時,發現左邊卵巢有一陰影,但當時醫生只說睇陰影大小有8成機會係朱古力瘤,但當醫生知道我想生bb時,就建議我2個月後再作檢查…但我係不同論壇上都見過有人話手術後破壞左卵巢功能,而令到懷孕機會更細,所以我仍在猶疑假設確診朱古力瘤做不做手術…所以請解答以下問題:

1.咁請問係咪如果我係呢2個月內冇懷孕,就需要做手術?
2.如不做手術,懷孕機率高嗎?
3.如果我懷孕了,對bb危險嗎?
4.手術後真的會影響懷孕嗎?

謝謝…
1)並沒有一個一定的時限,只是因為有些卵巢生理性(週期性)的囊腫,有時會跟朱古力瘤(子宮內膜異位卵巢囊腫)相似,所以希望過2、3個週期再照,以作分辨。
2)懷孕機率高彽,可以有很多不同因素影響。不做手術,機會率不一定低。
3)一般不會對bb有危險。但也視乎朱古力癭大小。
4)如果因為子宮內膜異位症及朱古力瘤引致受孕困難,那麼做了手術後,應該會有所改善,但當然比沒有子宮內膜異位症的人可能較差。
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



[ 會員#17234 ] Yam sin ting : 你好,我每次有性行為後,會陰都有裂開,雖不太深,但都痛,是什麼原因
Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved