香港睇醫生網首頁
[ 會員#23283 ] moksinyee

思覺失調

病患者男 - 23歲

第一次細佬得知抑鬱症係因為新來港來到一個香港新嘅環境唔適應,語言不通,加上被一個唔稱職的老師罵,叫其他人唔好同佢揾:[邊個同佢講嘢就係傻仔],刺激到佢有左自殺傾向,之後睇左公立醫生,服藥康復左。
第二次復發,可能又係因為在校園問題,而導致細佬病情惡化,之後返了內地,病情好轉,可能以為自己好返,有一段時間冇食藥。
第三次復發,因為現時在家中online上堂而跟不上學業,導致病情惡化。佢成日都講話想返內地,但因新冠社會情況,未能帶佢返去。今次帶佢去西九龍精神科覆診,食左「sertraline」三日連續嘔吐,未有改善的跡象,越來越嚴重,加上失眠,有出現幻覺,幻聽。一聽到少少聲就會好驚,有時會傻笑,有時會發脾氣,傷心的時候不會喊..
屋企人都好擔心佢,唔知點算好..
你好,明白你弟弟的情況 ,過往有抑鬱症, 近來情緒有變和有幻覺。 他現在食的藥物是血清素, 現在可能是有藥物的副作用, 建議你 帶他和主診醫生 見面看看有沒有藥物可以控制現在的副作用和減少他的幻覺幻聽! 有一些人在頭段時間服用血清素會有這個情況, 慢慢可以有改善, 亦有一些人 始終都是受不了他的副作用!
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved