香港睇醫生網首頁
[ 會員#20471 ] 瘋人峯語

自己性取向應該係男性

病患者男

已食血清素多年,過去大部分時間都迷迷糊糊,過去已停了藥接近兩個月,最近兩星期再食,發覺有以下反應:

食血清素個時好似知道自己性取向應該係男性 (見到男性會feel到自己係/眼神看到)

,停左冇食就覺得自己唔係(冇個個feel),睇gay porn 亦都冇反應(雖然一直都冇睇過,純粹想測試下性取向,但食緊血清素個時好似覺得自己會be sexually attracted to men ) , 點解會咁?

有諗過可能係我心理上接受唔到自己係同性戀所以壓抑左部份人格同個感受/情緒係潛意識到/ 而當我食左血清素時就喚起左身體個感覺出黎?

同埋我個人泥講(至少係呢一刻)唔鍾意同性戀。

想問其實係咩事?
你好,大部份抗抑鬱/抗焦慮藥都與血清素有關。這類藥物有機會引起性功能障礙的副作用,所以當部分病人停藥後,性功能障礙的副作用會減少。但是如果本身的抑鬱及焦慮未受控,亦有機會影響性功能或性慾。性功能、情緒及藥物的關係複雜,生理與心理亦相互影響,需要專業人士詳細的評估,才能剖析你的情況。
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved