香港睇醫生網首頁
[ 會員#19388 ] Leung

是否可排除STI ?

病患者男 - 21歲

上年11月中發生過不安全性行為,其後12月做過rest, DNA test 顯示 ureaplasma parvum同 gardnerella DNA positive。一直無症狀,之後睇社衛驗尿話我冇 infection。今年4月10開始尿頻,尿無力,睇過性病專科,report 話我 no infection, 尿正常,之後叫我睇泌尿,秘尿搵到精有腸球箘同大腸桿菌,前列炎,治療中。是否巳可排除非淋其他性病?因為上網睇謠傳,所以開始月的膽心,前列腺炎係 STI 引起,好難檢查。
病症四月開始:尿頻,尿無力,每次尿量只有5-30ml,一直沒有疼同分泌物
您好,

如果之前檢查有微小枝原和加德立菌就要治療。社衞及其他醫生的檢查方式不同,就有不同的結果。現時,驗DNA的方法比較準確。

kkho
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved