香港睇醫生網首頁
[ 會員# ] Chong

抑鬱焦慮?

病患者女 - 21歲

醫生你好!
我個性內向,對於好多野都會冇啦啦好驚,個心跳得好快,個人唔知想點嘅感覺,而且想法好負面。
只有做自己想做嘅野個段時先會輕鬆,但之後就會有罪惡感同埋又開始驚。

而且好易面紅同埋好易喊,有時同屋企人鬧交之後幾日都會喊,個段時間聽到有人話我就好驚,之後就會諗好想死依啲負面諗法。

有時我驚同人講野,連屋企人講野都唔想,好想只有自己一人。尤其依加搵工時期同屋企人發生衝突,我又會開始想喊,眼淚不自覺湧出黎,然後又開始諗負面野。一直循環咁。

想同屋企人講自己感受但次次都因為驚佢地唔理解而冇講,有時會因為一啲小事而發脾氣,自己控制唔到依啲情緒。
依啲情況都有2年,想知到係咪有抑鬱或者焦慮

你好 ,看來你同時有抑鬱和焦慮的症狀,而且情況已經持續兩年, 應該已是情緒病。現在的治療是非常有效的,可以是心理治療或藥物治療。 建議你盡快找尋精神科醫生作詳細的評估, 拖延只會令你繼續受苦, 產生更多問題並令情緒更差。

謝謝

劉醫生上
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved