香港睇醫生網首頁
[ 會員#19494 ] evafei

這個情況正常嗎?

病患者男 - 32歲

本人有天早上起身下體比較痕癢。就馬上用水清潔在用毛巾搽干(用干毛巾擦噶時候比較大力因為痕)。中午時候開始發現有紅點。馬上就去左求醫。醫生就話我擦损左就開左兩支藥膏比我(一支類固醇同acyclovir比我擦)。

用左差唔多一個星期左右好左就停擦藥膏。停藥後一日到龜頭就開始巢皮同有d紅。跟住再去複診醫生又係比翻果兩支藥膏我搽。我搽左兩日之後感覺上好翻就停搽。停左之後又紅翻有小小痕。跟住就無搽藥膏睇幾日睇下咩情況。停藥後第三日開始慢慢轉好。跟住出現巢皮同脫皮情況。

停藥膏第十日龜頭已經無紅無痕無脫皮(但有巢皮感覺冠狀位置有小小腫帶紫色有時會有小小吉吉痛),本人包皮本身都係長。由龜頭出現問題到現在都無出現過流白色野同脓。但係宜家龜頭還有一個好小位置有小小紅。這是正常嗎?還是繼續搽藥膏(感覺類固醇搽多驚有副作用)
您好,

正常的,不過類固醇藥物也不可以用太多及太長時間。

kkho
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved