香港睇醫生網首頁
[ 會員#19066 ] Yau Yin Hung

情緒成日起復不定

你好醫生,我去年12月開始成日無故唔開心,對所有嘢好似無曬興趣,跟住我朋友同我講話我太累叫我早少少訓覺,我聽佢講照做情況有所改善,直到年廿八前果幾日好似重無曬事咁,但過完新年又開始過了,而家情緒成日起復不定,一時就唔開心,一時就無事咁樣,係同人打機同埋聽歌果陣先好少少咁,我想問下我係咪有抑鬱症呀??
你好:

若每天大部份時間心情低落,而持續超過兩星期,便有可能患上抑鬱症。雖然說是抑鬱症,不等於無時無刻每天均情緒抑鬱。尤其在病情輕微或中度的時間,有時心情可能會很正常。做一般改善心情的活動,例如減低工作量,多點休息、約朋友散心、做其他有興趣的事以分散精神等等,也可能會有效。

但是,若以上種種方法均不奏效,有可能病情未能單靠調息生活來解決,便需要找精神科醫生協助了。

陳蔓蕾醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved