[ 會員# ] Mswong

牙齒鬆動牙肉腫痛

病患者女 - 23歲

梁醫生你好,我本身牙齒冇大問題,係上面兩邊都有智慧齒,會好易咬到牙肉,都冇大影響,前幾年11-12年左右下邊生智慧齒,當時好痛去睇牙醫,醫生話生唔出,最後決定剝左。大約前一至兩年去洗牙,牙醫話我牙肉紅腫叫我刷牙要刷埋牙肉,洗牙後2-3個月有keep住早晚刷,但後期就只刷夜晚..前幾星期約1月中開始覺得上面一邊犬齒有少少鬆,冇咩理會,前幾日開始越黎越鬆,刷牙時亦見到有牙血,但顏色偏啡,昨晚開始牙肉腫痛,呢個情況係咪已好嚴重?係牙周病?鬆既牙齒仲有救嗎?

另外想補充,我上次去洗牙前已知自己左下邊智慧齒都開始生,當時牙醫幫忙照x光亦係生唔出,話呢隻更大如要剝會更困難!呢幾個月呢隻智慧齒一直有長出,不知道犬齒鬆動會否和這隻智慧齒有關?謝謝你!
根據你形容的情況,應該是牙周病,而且可能已經是比較嚴重的程度,建議盡快找醫生檢查。也建議每天最起碼要刷牙兩次,保持口腔衞生清潔,否則牙周病可能會愈來愈嚴重。
另外智慧齒是不會另你的犬齒鬆的,是另一個問題
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved