[ 會員#18353 ] Emilychow

BB出牙一問

病患者男 - 2歲2個月歲

我想問各相關醫生,就系我B由出第一隻牙開始都十分辛苦,見佢癢到會咬人,扯人頭髮,流口水,大喊,發脾氣,有時會手腳發熱甚至發燒,夜晚經常會突然大喊,要哄好奈先入睡,每出一次牙都會有相同經歷,到而家2歲2個月啦!沒以上錦誇張,但一到出牙會咬吾出ge嘢,有時仲咬手,夜晚訓覺會轉黎轉去(好似出牙先會錦),同埋會咬緊牙關錦,發出D磨牙聲,呼吸有少少急速錦,睇到好似好辛苦,但我真系吾知可以點幫佢,之前去健康院檢查問姑娘話俾牙膠佢咬,甚至同佢按摩面部,但佢都吾鐘意咬牙膠同吾俾我按摩,我仲有問過醫生,醫生都話出牙系會牙癢,系正常ge,但有諗過帶佢睇牙醫,不過錦細,佢肯定吾會打開口。唉……突然好似無人明白我B 的痛苦錦,見到佢錦ge情況真系生第二胎ge心都無,好驚第二個都會錦。我想問下其實有無藥物食或搽,應該睇咩科,兒科還是牙科呢?懇求回复,萬分感謝!
可以去藥房買Medijel 或 Dentinox 按摩牙齦去舒緩痛楚,也可口服 ibuprofen (通常用於退高燒)去減輕痛楚及發炎。雪凍的牙膠咬感會好一點。
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved