香港睇醫生網首頁
[ 會員#18694 ] kaman

復發性角膜破損

病患者女 - 28歲

你好,Dr Yuen. 我做完Lasik後,右眼係上年年尾損過一次。之後間斷咁痛醒....嚴重既要去睇醫生...我發覺潤眼藥水都幫唔到我...即使滴左眼藥水訓,都係會痛醒。我想問係味得PTK幫到我?洗唔洗要去做角膜檢查確定適唔適合做?同埋會唔會再番發?我好驚......果種痛好辛苦....我寧願盲眼都唔想好似咁隔幾日就痛.....

親愛的kaman:

多謝你的提問。

你的右眼曾經在其他診所做過Lasik(即激光矯視),做完後視力有改善,可惜手術後的康復出現角膜表皮反覆受損的問題。這情況是罕見的。

如果你有以上的問題出現,首先要了解角膜表皮曾經有沒有創傷。如有的話我們可以透過以下幾種方法處理:
(一) 使用潤眼藥水;
(二) 使用隱形眼鏡保護角膜;
(三) 進行PTK激光治療。

方法(三)不但可以改善視力,也可以改善角膜表皮復發受損的問題,成功率達九成以上。

如果有任何問題或新的症狀,建議你儘快向眼科專科醫生求診。謝謝!

源旭眼科專科醫生上
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved