香港睇醫生網首頁
[ 會員#16796 ] leehing

大便有血

醫生你好:

本人30歲,係今年4月大便時候,屙緊屎大便出既時候有種刺痛感,好似係擦損傷口果隻感覺,之後用紙巾清潔肛門既時候就發現紙巾有鮮血,就好似傷口流血咁唔算多(一個紅點同一晝長),之後慢慢又好番,但過幾日感覺到肛門有小小痕,之後在去大便時又同樣事情發生,睇個普通門診醫宜又話無事,之後去睇外科專科醫生用手指探肛門又稱無事,但擔心可照照腸鏡,直到7月現時都係有同樣情況發生,去大便時都係有小小痛擦損咁既感覺,抹屎紙巾都一樣有血,有時多有時小,困擾左幾個月,醫生我宜家好擔心 應該點做?
多謝 leeching 會員提問。肛門有鮮血的問題,所述情況不算嚴重,又有外科專科醫生看過,應該不是什麼惡性的病變,其實更像是大便擦損肛門口,痊愈之後,有時又再發生。如果擔心,可以看腸胃肝臟科專科醫生及考慮照腸鏡。

黎錫滔醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved