香港睇醫生網首頁
[ 會員# ] Cici

咽喉炎

病患者男 - 22歲

今個星期二早上開始喉嚨痛,慢慢開始有d咳同鼻水,呻出黎有d綠色,但量不是太多。於是,放工後去左睇家庭醫生,佢診斷為喉嚨發炎,原本佢冇開抗生素俾我,但由於我星期日便要去旅行,所以就問佢可唔可以開定俾我,萬一到到星期日仲係冇好轉先食。一開始冇食抗生素,就咁食普通消炎藥同止痛藥,但冇好轉。於是我星期四晚就決定食抗生素。但食左兩日都完全冇好轉所以我決定去睇耳鼻喉專科,因為想快d好翻唔好影響旅行。

睇左專科,醫生話我係咽喉炎同輕微鼻竇炎。佢話開過隻新既抗生素俾我,之前嗰d藥(除左收鼻水藥同Panadol)都唔好再食。但食左一日,第二朝起身仲係痛,雖然冇早兩日咁痛,但一起身就覺得特別痛。我而家好擔心係咪2隻抗生素都唔啱。

另外我病發前4日曾經幫男朋友口交,但佢係完全冇性病。我好擔心會唔會係口腔同喉嚨感染到性病毒,例如淋病?但我男朋友冇性病,因為我倆都係未試過發生性行為,平時只係接吻同口交。所以想問下如果幫冇淋病既人口交係咪唔會感染淋病或其他性病?
謝謝!
您好,

冇套口交當然有機會感染淋或非淋,所以如果藥後仍然不適,覆診比較好。

kkho
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved