香港睇醫生網首頁
[ 會員#16902 ] Kk212

急性風癱

病患者女 - 20歲

你好! 我在近呢兩年唔知點解開始會生風癱..
特別發現係我食完有關花生製類食品就會好大機會生.
但我食左咁多年其實一直都冇話有對花生敏感. 而且細個都係每朝早食花生醬塗的面包,所以非常唔明白點解會變成致敏源.

而我發現當我食完花生類食品後一個小時唔離開室內地方,例如屋企,一個中過去後才出去就唔會有任何風癱情況發生,相反當我食完花生類食品就立刻或一個小時內出去外面的話,很多機會都會仍生風癱,成塊面都會腫脹並痕癢。到底是有什麼原因嗎?長大後反而才對花生有敏感的人多嗎?

而我也記得我第一次生風癱係我發燒後睇完醫生食左第一次藥後既另一朝早,我食了花生醬包然後進食第2次的藥,當日就生風癱然後仲要全身痕到入醫院打針,請問有關係嗎?
您好,

妳患了急性風疹,可能第一次是免疫系統和抗生素治療影響,之後其中一種白血球巨大細胞過份活躍而患上風癱或急性風疹。當再接觸漁鮮或花生這類高至敏食物便誘發風癱。

kkho
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved