香港睇醫生網首頁
[ 會員#16738 ] Law Siuling

眼皮紅腫、㾗

病患者女 - 29歲

眼皮持續性紅腫、痕,容易疲倦;4個幾月前睡眠不足加上夜晚用好喑床頭燈睇手機,早上訓醒發覺眼皮紅腫好嚴重,好似張唔開眼,係眼房買左眼藥膏擦左幾日係改善好左,但呢個月一有睡眠不充足,眼皮就很紅、很腫、很㾗!就算擦左之前的藥膏,效果都唔明顯,同埋之前用開的眼部化妝品一用又過敏(之前用開唔會敏感)請問是屬於眼瞼炎嗎?
有什麼方法可以改善或者係要睇眼科?
你好Ms Law,根據你的描述,是患有敏感眼瞼皮膚炎。 若情況較嚴重,一般需要使用含類固醇消炎眼藥膏,以控制情況。但由於含類固醇藥物,用於眼週邊,或會產生眼壓高等副作用,建議約見眼科醫生,於醫生指導下小心使用藥物為宜。
另外亦建議數星期避免或盡量減少於眼瞼使用化妝品,以防止敏感性皮膚炎惡化或容易覆發。亦要留意是否某化妝品導致敏感。
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved