香港睇醫生網首頁
[ 會員#16186 ] Mary

耳石症加腦神經引發頭暈

我個頭部之前受過一件物撞擊, 過左一個月之後我突然間睡覺時翟醒, 見到屋企既野不停轉動, 後來我就去左睇耳鼻喉科, 醫生就幫我做左一啲耳石復位術, 彈起期間就不停番發啦, 咁我想問下其實呢一個耳石移位係唔係我受到撞擊先至會有咁既情況出現, 因為我睇左幾個耳鼻喉科醫生一個月就話係受到撞擊有呢個情況出現,另一個就話唔係因為無理由相隔一個月咁耐,我最後去左養和睇歐博士咁就幫我整好8,9成, 但週不時都會翻發 , 過左差唔多接近一年的時候我就突然間係街我到你就好暈但係我係第一次有一個感覺, 在之後我就在去醫院check, 我check左頸部同埋頭部的磁力共振, 醫生呢就見到我條頸係有d退化病但係個血管系無問題, 但之後佢就話見到我個腦入面一條好粗血管, 但腦神經科醫生睇血管有關有機會係耳水不平衡或者係耳仔就出現咗問題, 咁我想問下各位醫生可唔可以比d意見我究竟我個個係會唔會有關我撞親個頭令到呢個血管粗咗引致耳仔有問題引發頭暈? 同埋個血管粗又係唔係應該係本新天生還是可以後天令到血管粗咗問題?
一畫係我個腦神經有系統有問題?
妳好!頭部受到撞擊,是可以引起耳石移位的,而暈眩病徵亦可能滯後發生。頭部撞擊一般不會使腦血管變粗,妳形容的徵狀很大機會是因為耳石移位,而做了耳石復位法亦有部份人會復發。請找耳鼻喉科醫生再作檢查和治療。

周順傑醫生
耳鼻喉科專科醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved