香港睇醫生網首頁
[ 會員#15766 ] chuikafai

皮膚敏感

你好醫生,係4日前,即30/12/2015,我食完晚飯後就返左屋企食多左隻蟹,初時未有不適,到凌晨4點,突然胃部不適,去左洗手間大嘔兩次,朝早起身又嘔左兩次,於是食左整腸丸。
之後兩日食慾不振,全日都係食左半碗麵到。到今日起身,忽然見到全身過敏,係由腳到面!紅腫面積大,於是去左睇醫生,醫生話一係我對隻蟹敏感 ,一係我對D整腸丸敏感。
問題:
1) 呢D食物既僭伏期係幾多? 食左2 -3 日 都有機會出現敏感?
2)醫生開左3種藥 分別為 xyzal vatarax250MG synbetamine ,唔知係咪藥物含左類固醇,我食完整個面腫曬..同埋呢手臀出現左更加多既組腫,想問詳細原因。
有勞醫生解笞,感謝。
您好,

食物敏感的潛伏期可以當天或三四天之後。另外,你的口服藥物是含有類固醇。但依你的情況,一個短期口服類固醇治療是正常的。

kkho
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved