香港睇醫生網首頁
[ 會員#15310 ] Cming

有關精神科藥物問題

醫生你好,我已食了3年精神科藥物(lyrica 25mg capsules早晚各2粒)(wellbutrin xl tm 24hour 150mg 每日2粒)(sertraline tablet 50mg每日1粒)(quetapine tablet 100mg每晚半粒)(alprazolam 需要時早晚各1粒)我想知其實我食咁多藥病情算嚴重嗎?同埋仍是否是抑鬱,還是其他?
最近病情十分反覆,有時會自己一個人呆哂!個腦有時好似好多野諗,但又唔知自己諗緊乜!有時個腦又打哂交,不停去諗d唔開心哂,會對身邊好好的朋友,覺得佢地講我壞話,唔仲意我(但我知道唔係真,但感覺好真實)所以一邊不停同自己講唔係唔係,一邊又不停諗)好辛苦,好痛苦!
我想知點解我keep住食藥都有這些情況出現?是否我病情嚴重了?定係d藥開始有抗藥性?
謝謝!
看見你的藥物藥物,有兩隻抗抑鬱藥抗抑鬱藥有一隻抗焦慮藥,和鎮靜劑,我想你是患有抑鬱症,當然你最好是問你的醫生。聽你的描述,你仍有負面的思想,感到情緒低落,通常抗抑鬱藥是沒有抗藥性的,我建議你將你的情況告知醫生,讓她再為你診斷和調教藥物。

Dr Cheung
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved