香港睇醫生網首頁
[ 會員# ] maggie

突然唔食精神科藥物,是否身體會唔舒服

我有抑鬱病,本來睇政府精神科醫生,醫生十分衰,所以轉睇私家精神科醫生,每次都要$800至$1000,5月份冇做野,冇收入,而且家人關係都唔太好,覺得食藥都冇用,睇醫生就浪費錢,查過食d藥就是毒藥,副作用好多,平時我要食2粒藥,上星期沒有問醫生,自己開始停食1粒藥,一開始已經開始唔舒服,第4日就全部藥都唔食,唔舒服好更要,氣唔順,行快幾步就心跳加速,腸胃好唔舒服,有好多氣係身體入面,有嘔,好眼訓,冇胃口食野,有胃酸,有時想暈,現在我應該怎樣做,唔舒服的情況越來越多,已經冇食大約10天藥,我唔想再食,想靠意志。
根據你說減藥後的身體狀況,你服食的抗抑鬱藥應該是含有增加血清素的成份,所以減藥後身體才有這樣的反應,減藥十天後不適的情況會減退。但是不代表你的抑鬱症會好了,既然你曾到醫管局精神科求診,可以回去覆診繼續吃抗抑鬱藥,主診醫生可以要求替換,及要求臨床心理學家的心理治療,減少將來停服抗抑鬱藥後的復發機會。

簡重盛醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved