香港睇醫生網首頁
[ 會員# ] 玉

有精神病,成日話有人跟蹤

你好,我老婆有精神病,成日話有人跟蹤佢,又話人地害佢,但佢只係會對我講呢啲,對住其他人佢唔係好講野,我已經多次勸佢睇醫生,但佢一直拒絕,我覺得好無助好想放棄!請問有咩辦法可以幫到佢!其實可否直接叫救護車送佢入院檢查,定係當佢病發時,我要錄低佢,
你好!似乎你老婆應該有妄念及疑似患上思覺失調。聽起上來她應該仍然很信任你及暫時沒有太大危險性。根據精神健康條例,如病人非對自己或他人構成威脅,一般較難將病人收入院作強制性治療。而且這樣做亦可能破壞你們之間的關係。
建議你可以繼續關心及支持她,不要直接否定她的想法。而是嘗試針對她其他相關的病徵而她亦多數𠄘認及同意的,例如因怕受逼害而擔憂和焦慮丶情緒低落及失眠等去建議陪伴她去求醫。盡快帶她到專業醫護人員像精神科醫生那裏作專業評估及治療。如有需要,亦可考慮尋找外展服務。


林醫生上
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved