香港睇醫生網首頁
[ 會員#14017 ] luckymanhk

有灰甲, 食咗一個星期藥, 但因事離開咗香港....

咁多位醫生,您好 !! 本人早前因灰甲睇皮膚科專科醫生, 抽甲化驗後, 證實指甲內有"念珠菌",醫生建議我食一隻藥叫 " Sporanox ( Itraconazole) 100mg " , 每日2次, 每次2粒 ......由於以前家庭醫生建議我食過 Lamsil, 但效果唔好, 今次皮膚科醫生建議我呢隻藥. 醫生話食一個星期就停3個星期,再食下一個療程, 為期又係一個星期. 醫生話一般食2個療程就會好, 而我食咗一星期後, 亦見效果好轉, 本應約好3星期後覆診再食....但住在外國的家人突然有事, 我便離開了香港, 在外地逗留了差不多成1個月........想請問現在隔了差不多2個月, 再食算唔算係第2個療程呢? 定要從頭再計過呢? 另外, 再想問是否以後不會再復發, 即可以斷尾呢? 有勞醫生指教, 謝謝 !!
您好,

Sporanox 於手甲要吃兩個療程,相隔一個月,如果你停了藥,應該從新兩個療程,放心有七成至八成完全康復。

kkho
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved