香港睇醫生網首頁
[ 會員# ] Cherry

肛周發炎變陰道炎?

上星期我懷疑自己肛周發炎,又腫又有傷口,骨尾都有損裂,痛到大便都唔咁去,不過MRI冇影到有膿,但係腹股溝附近淋巴腫左,之後我3日打左10之抗生素,出院至現在食左7天augmentin同arcoxia,塗fucidin,浸KMnO4,我怕M到影響癒合及衛生,所以多食了一星期避孕藥延遲經期,昨天覆診醫生都說情況好了。
但是昨晚行房後陰唇腫了,小陰唇更腫如2條丘引般,今早醒來明顯退了,但看來還是有點異常,而且感痕癢。我昨天開始停避孕藥,覆診後醫生開了7日7天augmentin,塗fucidin,浸KMnO4,如果真的陰道炎我又就m到,用唔到塞藥同浸唔到KMnO4,咁好唔好等m完先看婦科呢?
Cherry小姐,
問題原因可能有二個:
1)你的皮膚可能對KMnO4敏感;
2)因用了抗生素Augmentin而將陰道裏的正常細菌也殺死了,繼發地出現了念珠菌。念珠菌因屬於真菌類,所以抗生素不單不能殺死念珠箘,甚至令你產生感染。徵狀包括痕癢、紅腫或有如豆腐渣的分泌物。
建議先停了所有藥物,待經期過後若情況沒改善則需再看醫生。這段時間如有痕癢、紅腫,可用凍敷。
范醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved