香港睇醫生網首頁
[ 會員#23707 ] 78849

頸 腫起左

病患者男 - 34歲

我有啲野想請教下:

我老公34歲
6月份 做運動時 發現左邊頸位置腫起左 摸落去軟的

如果趴係床上時 面向床褥時 腫起既位置會明顯見到 企同坐係度都唔明顯 要摸上去先感覺到

上兩星期 老公話眼有D蒙 (只試過一次) 佢話個排對電腦對得多

睇左耳鼻喉專科 照左頸既超聲波 腫起位置正常

之後耳鼻喉醫生建議我老公去照電腦掃描(要打顯影劑)
醫生話腫起位置係血管黎 建議照左邊頸血管連埋左胸腔
醫生話懷疑係頸既血管落心臟有啲唔順暢

老公話之前摸落去腫既位置似水囊/水泡 但最近摸落去 比之前硬左dd

1. 咁既症狀係咪真係心血管問題?會唔會好嚴重? 可以點醫? 費用要幾多?
2. 請問以上做的 超聲波 同 電腦掃瞄(打顯影劑) 可唔可以準確地睇到癌症?

謝謝醫生解答

78849你好
如果要瞓喺度先至會腫出來,咁即係話同地心吸力有關。動脈因為靠個心泵出來,而且血管壁相對厚,所以冇咁容易受到地心吸力影響,更不是和心臟冠狀動脈閉塞有關。所以哩個係靜脈腫漲引起,可以係先天性静脈曲張,通常不需要做手術。如果有腳腫,微微地瞓起身都仍然有靜脈腫漲的問題,那就應該做心臟超聲波,排除右心衰竭、肺血壓高等的問題。
你所擔心的癌腫瘤,是因為肺癌腫瘤壓著上腔靜脈引起,亦稱SVCO (Superior vena cava syndrome)初時可能只在躺下時才會察覺到,嚴重的會引起經常性面腫面紅甚至呼吸困難。電腦掃描會清楚看得見。
我們不會僅僅看到頸静脈腫漲就一口咬定這是癌症引起的。要綜合其他的病徵和檢查結果才能作出最後的判斷。
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2021 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved