香港睇醫生網首頁
[ 會員#25347 ] Simon Siu

情緒病是否同性格有關?

你好,張醫生
十幾年前因感情問題而有情緒病,
轉了醫生,現在食, PRISTIQ, 25MG, PRISTIQ 50 MG
同REMERON 15MG, 夜晚要靠安眠藥先可以訓覺
前一排病情都好穩定, 一路都有好轉, 但都要靠半粒安眠藥, 現在試戒階段, 但仍然害怕訓唔著,所以未成功戒除, 所以都有D唔開心, 最近自己發覺好多時胡思亂想,
甚至質疑自己對太太的情感, 但知自己想法好奇怪
,但一有呢種感覺,我就好害怕,想很多負面的事, 其實係唔係自己思維模式都會引發情緒病?
我係唔係要加藥?除了食藥我可以有甚麼方法改變
我好擔心越食越多藥

你好 Simon, 謝謝你的查詢!

童年經歷會影響每一個人的成長,性格嘅形成,人與人之間的基本信任等等。 最常見的例子是完美主義者會比較容易患上強迫症, 悲觀性格災難化思想比較容易患上抑鬱症。

抱歉, 我不太清楚你最近的精神狀況和診斷, 你所描述的情況比較複雜, 在有限的資訊下實在不能夠作出任何正確的建議, 建議可以和你的主診醫生商討或者找尋另外一位精神科醫生做一個全面嘅評估, 助你找出適當的治療。
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved