香港睇醫生網首頁
[ 會員#24712 ] Jojo

宮外孕治療

病患者女 - 33歲

本人33歲,10月27日來左12日經期(5日後流出來的是啡黑色,睇左中藥,止左血幾日,跟住又再流少量啡色/啡黑色血,心血來潮驗孕有兩條線,睇醫生陰道b超見唔到任何野,14/11 HCG 493、16/11 HCG 422、17/11 HCG 397,醫生懷疑宮外孕須入院觀察,19/11 HCG 為352,醫生話用左一部勁既機照到右邊輸卵管有大約1.53cm既囊塊(長形的),請問我呢種情況,應該等HCG持續下降,等囊塊自己由身體吸收嗎?定係應該打MTX針?

暫時兩邊卵巢微微拉住,唔算痛,自己第一次懷孕,同埋之後都想生bb,怕打MTX針會影響之後懷孕
Jojo 你好,

你的hCG值開始時不高,有下降趨勢,是可以選擇期待性治療,緊密監測。根 據有限的醫學證據,在嚴格挑選的宮外孕患者上,期待性治療似乎和MTx的療效差別不大。若你選擇期待性治療,必需注意以下事項:

1. 你必需定期檢查hCG直至零為止;
2. 若hCG下降不足甚至回升,你需接受MTx注射;
3. 你的宮外孕仍有機會破裂,引起內出血和生命危險,若你感到腹痛,必需立即求醫。

作治療決定前,務請和你的主診醫生再詳細了解利弊。

麥浩樑醫生
婦產科專科醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved