香港睇醫生網首頁
[ 會員#18438 ] Stella Chan

胆囊炎

病患者女 - 83歲

我妈妈患有嚴重老人痴呆,又是失聰人士, 佢而家響公立醫院,醫生話佢患咗急性膽囊發炎,但係經過醫生嘅診斷,因為我媽媽佢年紀有八十幾歲啦,咁就唔適合做手術亦都係因為佢有老人癡呆,唔可以配合到做内窺鏡切除膽手術,所以而家医生只可以用口服徐膽石嘅藥,同埋高劑量嘅抗生素藥,但係因為我阿媽而家連流質嘅食物都吾食,水都唔肯飲,以令到去膽石嘅 口服藥物根本食唔到,所以而家可以話係冇食到藥,佢现在蛋黃指數去到二百幾,想问吓"单孔机械臂切胆手術会否適合我妈妈做?此手術是否只需局部麻醉?

麻醉肚子的吗?如果妈妈不能定着身子做,是否不能做这手术? 如果这手术吾得,又有否针剂的溶胆石藥可選用呢?还有什么方法可用呢?
多謝 Stella 的提問,
如果病人情況不適合全身麻醉,可考慮做介入治療放喉引流膽汁,但對於有老人痴呆症病人來說,比較麻煩,病人可能會不自覺拔掉引流喉管,所以盡量考慮做微創切除比較適合,微創手術是需要全身麻醉的,機械人輔助與否對手術結果沒太大分別的。當然用高劑量的抗生素也是其中一個治療方法,但容易復發的,其他藥物溶膽石的方法也多不成功。跟外科專科醫生商量,看看哪種方法最能幫到病人,及早治療。
竺醫生 上
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved