香港睇醫生網首頁
[ 會員#22818 ] Hillbe Cheung

聖誕假後一返學就作嘔

病患者男 - 9歲

小朋友9歲讀4年級…
一放完聖誕假,第一日返學就作嘔,要早退,
再放多個星期六,日(完全無事),但星期一返學又係咁,作嘔要早退,但接回家中,就無事!
之後每晚瞓前知自己聽日要返學就失眠,作嘔,一同佢講咁聽日唔好返學,休息下,就即刻瞓得著!
未放聖誕假前,覺得佢係喜歡返學,亦唔感覺到佢覺得大壓力!
好努力同佢傾談,佢都唔講自己有咩唔開心……
請問家長應該如何處理,謝謝
小朋友一返學就出現失眠,作嘔, 一知道不用返學就無事, 這些都是很明顯 對上學 的焦慮反應。 知道你已經很努力跟他談但他講不到, 相信你也感到很擔心。 小朋友的性格怎樣?是否對自己要求很高? 有沒有試過與學校老師傾過? 如果小朋友有一些較為親近的老師跟他談可能效果會好一些, 要逐步了解他擔憂的問題 , 讓他明白大人會幫助他的, 千萬不要用威嚇的方法,這只會加深他的焦慮。 如果情況持續 , 建議找尋業人士協助, 例如精神科醫生或兒童心理學家。 祝兒子早日康復!

劉醫生上
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved