香港睇醫生網首頁
[ 會員#22234 ] BunnyTheFool

尿道炎食antibiotics 唔好

病患者女 - 38歲

醫生你好。先謝謝你為我們解答問題!

我七月尾患尿道炎,尿有e coli. 食macrobid 5 日未好,再食5日。驗尿冇菌,但dipstick test 有 protein, lab result 有Leukocytes. 小便熱又痛又成日想去好辛苦,bladder 位好脹痛.

醫生轉cipro 500 mg 7日 twice a day. 食完仍覺小許未清. 星期後又再小便熱又痛. bladder 脹痛。驗尿冇菌但同上dipstick test 有 protein. 今次驗尿有wbc rbc. 醫生再俾10日 cipro (食左3,冇好過)

我現在唔係香港,冇得睇專科。 我驗唔到菌仍會是尿道炎嗎?食咁多 antibiotics 都未好好辛苦。我好多年前試過搞到kidney infection 入醫院打IV 才好。
從病情看來應該是膀胱炎還沒有治癒。可能是细菌有抗藥性。尿液培養细菌很多時不一定會成功把細菌檢测的。建議用静脈注射的抗生素,這類抗生素的抗藥性較少。

葉維晉医生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved