香港睇醫生網首頁
[ 會員#19684 ] Kim Ng

婦科病會否影響尿頻

病患者女 - 27歲

你好范醫生,
我已經持左尿頻情況成一年多,情況好反覆,有時嚴重到一去完就有急既感覺,然後keep 住要好快去廁所。以下情況感覺會特別強烈,大便完,經期中,訓較前,以及性行為後,有時會困擾到喊,我睇過好多次泌尿科,第一次睇泌尿科我 keep 住食左抗生素同,消炎藥仲有隻放鬆膀胱藥成個幾月,情況反覆,我再睇左4,5次醫生,都係無改善,請問我是否應該睇婦科??

因為十分影響我日常生活
請求解答,謝謝🙏🙏
可以由泌尿科醫生安排,做一次小便驗菌及盤腔超聲汥,如果到時發現小便有菌,可以根據種菌報告,再次使用適當的抗生素;如果發現有婦科的腫瘤,才考慮轉介婦科。不然,就由泌尿科安排做一下泌尿動力測試,看看是否膀胱過敏,如果係膀胱過敏,有很多不同的藥物可以嘗試。如果吃藥後仍然無效,可能要找腦神經醫生檢查了。

祝安!

范醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved