香港睇醫生網首頁
[ 會員#18589 ] Hugo

大便不成型

你好醫生.我系男.今年26歲.因為我屋企人睇過你話你幾好所以我想問下d事吾該曬.
其實上年年尾以為自己感炎左性病因為個時成日小便有少少刺痛之後去左睇醫生.性病秘尿科專科醫生.睇第一個醫生都睇左一個月尼一個月都有開藥比我食藥品中都有抗生素足足食左一個月不過我去左做好多次檢查都無事但系食左d藥都系好吾番.之後就去左睇第二個醫生尼個醫生幫我照埋超聲波之後我拿埋d報告比佢睇之後就話系前列線炎話好多男士都會有心情放鬆就無事吾太痛就吾洗食藥但系我就食多兩個星期藥加埋第一個醫生足足食左一個半月藥當中有抗生素不過心情放鬆左知後就無在小便痛不過我e+大便就成吾到型 不過未發生大便成吾到型同食一個半月抗生素之前一年我都去過照過大腸鏡因當時大便不暢通照完之後話無事不過照之前佢都有同我講話系好多年青人都會有腸易激合正心情吾緊張之後就無事了但系我e+想問下點解大便成吾到型會吾會系食得太多抗生素會好番嗎我好驚
多謝 Hugo 會員捉問。如服用過量抗生素,可以影響到大便不成型甚至肚瀉。以前照腸鏡後,醫生説是腸易激綜合症,這病也能解釋為什麼大便不成型。如果是抗生素引起,停了藥大便可以回復正常,但如果是腸易激綜合症,則須要看腸胃肝臟科專科醫生及服用相關藥物。

黎錫滔醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved