香港睇醫生網首頁
[ 會員#20017 ] Nak

經常突然暈嘔

病患者女 - 59歲

醫生們你們好,我媽咪由2年前左右開始隔半年或幾個月左右便會發生一次突發性暈,暈嘅時候一郁就會更暈,好多時更會嘔,好彩的抖2-3小時便會冇事,還有試過暈足2天情況冇好轉過,通常去到醫院吊了止暈嘔針就會正常返,開頭以為是血壓高的問題,但明明食咗血壓藥但都係咁,直到半年前左右,連續一星期都有暈,便去了醫院做進一步檢查,開頭醫生說可能是耳石症,但做了簡單測驗唔係耳石,咁以為係個腦有問題,但照咗腦又話冇事,血又驗哂,於是就照CT,發現到有蹤隔戈個位生個咗好大嘅腫壓住咗血管、肺和心,咁我地就以為係因為個腫太大壓住咗血管所以啲血上唔到腦先會暈啦,咁咪做手術切咗個腫,驗咗係胸線癌第三期,醫生話已經乾淨,後期做電療就可以,咁有得醫以為問題解決咗都放心好多,但就喺做完手術1個月不到,又再次暈嘔了,之後都有再繼續暈嘔,真係唔知可以點算,未開始做電療,暈嘔問題又未解決?
你好!暈眩和作嘔是很常見的癥狀,很多不同的病也可以引致,甚至有些人沒有病痛也會因為體質虛弱而有暈眩作嘔的問題。醫生會根據癥狀,安排一些身體檢查和測試,排除嚴重的疾病。你家人的情況,如果已經做了詳細檢查排除了其他疾病(如耳石、中風等),並醫治了胸線癌,那就不用擔心了。如癥狀持續的話,可服藥改善癥狀,不過未必可以根治。
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved