香港睇醫生網首頁
醫療劵
馬國權醫生
Dr Ma Kwok Kuen
註冊專科:
[ 外科 ]
Tel:
27711896
地址:
九龍旺角彌敦道639號雅蘭中心一期17樓1705室
專業資格:
香港大學內外全科醫學士
MBBS (HKU)
英國愛丁堡皇家外科醫學院院員
MRCS (Edin)
英國愛丁堡皇家外科醫學院院士
FRCS (Edin)
香港外科醫學院院士
FCSHK
香港醫學專科學院院士 (外科)
FHKAM (Surgery)
提供醫療程序及手術:

其他資料:
收費:
$1000起藥費另計
診症時間:
星期一︰0930-1830
星期二︰0930-1830
星期三︰0930-1830
星期四︰0930-1830
星期五︰0930-1830
星期六︰0930-1330
星期日︰休息
公眾假期︰休息
馬國權醫生名片
使用醫院或其他服務診所:
診所以外提供的服務:

  # 24077
小魚兒 報告:
6/16/2017 3:05:41 AM
• 診症日期 : 2017年5月--
• 求診目的 : 專科治療
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 需預約等候片刻
• 光顧經驗 :初次光顧
總評 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10
經歷詳述:
1) 自4月確診乳癌, 我都睇咗好多政府同私家專科醫生, 但都仍然好迷惘! 之後, 我有個護士朋友介紹我去睇馬醫生, 因為佢話見過好多個由呢個醫生開刀既病人, D傷口又細又靚, 而且係咁讚佢好nice又得病人愛戴, 我抱住信朋友既心態去睇睇!

2) 於是5月頭上到診所, 環境好舒服, 姑娘好有禮貌, 馬醫生態度親切熱誠, 仲好有耐性咁慢慢講解清楚我病情及提供可行方案, 原本政府醫生話我右胸有4粒咁多,好難搞,要我全乳切除( 其實只有1粒8mm惡性, 另外3粒4一7mm係良性)及重建( 要做8小時手術, 胸部同肚皮切兩個大傷口) 咁恐怖我聽到都驚啦,但馬醫生好厲害, 技術超卓精細, 󰀃能夠做到局部切除( 清除所有腫瘤之餘又可以保留乳房, 不用重建, 減少傷口, 當然個胸size就細咗小小, 但總好過重建要左切右切),

3) 所以, 我5月中得佢幫我在浸會做局部切除手術 , 佢手勢真係一流, 手術後無乜痛過, 只係第一日有小小蟻咬感覺, 之後, 我直頭忘記有傷口, 朋友都奇怪我咁靈活同精神, 而且疤痕又幼細又靚(喺乳暈邊開刀, 真係美觀好多)

3) 手術後每次佢都好有心機親自幫我洗傷口, 無微不至, 仲有兩位診所姑娘好親切又nice, 經常和我輕鬆談笑又關懷鼓勵我, 舒緩我病患中既焦慮情緒, 每次返到診所, 都充滿歡樂同正能量, 又如家人般的親切溫暖, 感謝天父比我一個咁正咁好既醫治團隊, 關顧我身心需要!

4) 後来我先知原來馬醫生份人仲係好有熱心同愛心, 多年前開始獨自用工餘時間默默地一點一滴用心良苦地制作一個網站(BreastHK)用輕鬆手法提供好多詳盡實用資料幫助迷惘痛苦中既病患者, 我從中都被吸引同感動! 雖然患癌係我人生中一件苦難, 但我有幸遇到一個真誠愛護病人如自己家人朋友既醫生, 真係好有福氣! 我真實感受到馬醫生喺佢網站( BreastHK) 所講" 愛. 乳. 希望" , 用"愛" 治療 " 乳" 病患者, 令她們重拾" 希望" , 診所更成為一個大家同路人打氣聚脚既家!
簡評:
個人觀感- 醫術精湛、鉅細無遺
經歷過程- 醫生會從病人出發去提供意見
推介意見- 已視為本人的必然選擇
回應 小魚兒 尋醫報告
*必須填寫
*必須填寫



更換圖片

Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved