蔡曦琳醫生

蔡曦琳醫生

Dr CHAI HEI LAM, ANITA

註冊專科:婦產科
蔡曦琳醫生 名片
Dr CHAI HEI LAM, ANITA Name Card
Tel:
23688066
其他資料:

  # 24824
Stephanie  報告:
10/9/2017 3:22:27 PM
• 診症日期 : 2017年8月8日
• 求診目的 : 身體檢查
• 診金收費 : ~ $ 800
• 輪候時間 : 需預約等候片刻
• 光顧經驗 :初次光顧
總評 3
專業態度 :
 2
對症下藥 :
 5
診金合理 :
 2
經歷詳述:
很差的經歷!我是第一胎,會比較緊張是正常的,她檢查的時候說我太緊張,一定要開刀,不可以順產,OK,這都算了;檢查的時後發現有兩粒瘤(每粒2-3cm) 說得很緊要的狀況,嚇死我!(但其實我之後都看了兩個私家醫生及政府醫院,他們全部都說,很多女人都會有,不用太緊張);另外,量血壓時,量第一次16x/12x; 第二及第三次都一樣!我覺得很奇怪,跟她們說,我平時是血壓偏低,唔明白今日點會驗三次都咁高!隔左陣有一位男士血壓更是19x/15x! 他說一定沒可能!跟住d護士先發覺機有問題!調較後,我說我要再驗,原來我血壓正常12x/8x! 你話嚇唔嚇親呀!又話我血壓咁高,私家唔做得,一定只可以去政府生!講到她恐怖!之後又要我另外驗產前血及其他野,但發現政府也會幫我驗,我都跟她說我會去政府檢查的,但她話越快驗越好(我當時是六個星期),要驗的話,就另外要用$1690!她說話很快!快到聽唔清楚,多問幾次,又不耐煩,所以我便立即再約另外的醫生跟我的case, 幸好,之後兩個還不錯,現在也沒那麼緊張了!
簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 醫護之語調態度令人無所適從
推介意見- 可能人夾人緣自己衡量

  # 16461
alex0816 報告:
2/21/2013 10:56:33 AM
• 診症日期 : 2013年----
• 求診目的 : --
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 需預約準時
• 光顧經驗 :初次光顧
總評 8.3
專業態度 :
 9
對症下藥 :
 8
診金合理 :
 8
經歷詳述:
我同太太第一次去搵蔡醫生求診,因為我太太初懷孕,太太亦未曾睇過婦產科,於是就試一試!首先想讃蔡醫生準時應診,根據預約時間接見,而診所姑娘亦很友善之後蔡醫生問我太太資料既過程中,亦充分顯示出佢好細心,係一個很專業的醫生!檢查過程中,雖然我開頭不能陪伴太太,但我聽到蔡醫生係好關顧病人的感受,可能我太太比較緊張,但蔡醫生過程中都很有耐性引導她,後來仲叫我入去睇超聲波,詳細解釋給我們BB的情況,仲有我太太左右卵巢,子宮的情況,很詳細!我相信我們都會繼續搵佢follow up架!!有機會仲會介紹朋友o添
簡評:
個人觀感- 詳盡親切、耐心施診
經歷過程- 醫生會從病人出發去提供意見
推介意見- 值得向有需要人仕推介

  # 27075
YK 報告:
11/26/2018 2:18:37 PM
• 診症日期 : 2018年5月2日
• 求診目的 : --
• 診金收費 : ~ $ 1000
• 輪候時間 : 需預約等候頗長
• 光顧經驗 :再度光顧
總評 3.6
專業態度 :
 4
對症下藥 :
 4
診金合理 :
 3
經歷詳述:
我幾個月前第一次睇蔡醫生做檢查,因為當時想準備要BB,其實佢講野好快,同埋問多佢幾句都無乜機會,比我感覺想盡快睇下一個症,我第一次睇佢果時佢幫我做左抹片,同介紹左我去一間診所做乳房檢查,咁之後我本身打算拎完報告走,但姑娘同我講話我乳房檢查有問題要見一見醫生,蔡醫生同我講建議搵乳房科醫生睇睇有冇需要抽走粒野,我詢問佢有冇醫生介紹,佢話:睇番你張醫療卡有無網內醫生。
簡評:
個人觀感- 診效不顯、收費不稱
經歷過程- 需要自己主動提出較多的諮詢
推介意見- 本人絕對不會再作光顧

  # 24515
訪客 報告:
8/27/2017 1:59:18 PM
• 診症日期 : 2017年5月--
• 求診目的 : 婦科疾病 子宮內膜瘜肉
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 需預約等候片刻
• 光顧經驗 :初次光顧
總評 9.3
專業態度 :
 9
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 9
經歷詳述:
因為經期間出血,在朋友介紹下去左睇Dr. Chai, 其實之前已睇了另一婦科醫生,見到子宮內膜有1cm陰影,該醫生表示可能係瘜肉,但亦有可能係cancer, 而她建議我可以做宮腔鏡,大約4萬元左右,但該醫生叫我半年後才覆診,由於不放心的關係,所以去了搵Dr. Chai拎second opinion

見到蔡醫生的comments好壞參半,都是抱著一試的心態,前後在診所及醫院手術見面都有4,5次,蔡醫生給我的感覺很友善,很細心,說話掛著笑容,減輕了我不少緊張的心情,她清楚指出問題所在,講野快得來亦很清晰,有次照超聲波時,我對鞋胡亂擺放,她更主動幫我放好。

蔡醫生的說話亦令我感到安心,她診証後表示我年紀尚輕,有cancer既機會真的不高,但都建議for健康著想,都係做宮腔鏡手術較好,然而蔡醫生更指出這類型的手術不是之前醫生指出的4萬多元的昂貴,2萬左右就行了,故此,我更加肯定找蔡醫生幫我6月尾做手術。

手術前蔡醫生在診所詳細解釋手術的程序等事項,及後,她給了我一款藥手術前10天開始食用,由於有一些疑問,故send email問蔡醫生,蔡醫生及後更主動致電給我解釋清楚,真的很不錯。蔡醫生的手勢很好,沒有任何痛楚,手術後她更立刻致電我家人說說手術情況,好讓家人安心。她亦叫我要多休息,不要因年輕而博得太盡。

醫生於手術後的覆診亦有詳細跟我解釋報告,幸好沒有大礙,她亦給予我一些建議。雖然網上見到有些負面評價,但經數次親自經歷後,我覺得可以推介予其他人。
簡評:
個人觀感- 詳盡親切、耐心施診
經歷過程- 醫生會清晰明確的講解其病情
推介意見- 已視為本人的必然選擇

  # 23698
muikuihoi 報告:
4/6/2017 6:53:25 PM
• 診症日期 : 2017年2月--
• 求診目的 : 婦科疾病
• 診金收費 : ~ $ 1200
• 輪候時間 : 需預約等候片刻
• 光顧經驗 :再度光顧
總評 1
專業態度 :
 1
對症下藥 :
 1
診金合理 :
 1
經歷詳述:
這是我看醫生最差的一次
醫生建議我照超聲波檢查同子宮抹片檢查,但因為我用醫療卡,我抹片就去咗指定化驗所做。但後來因為時間同價錢不是差太遠的關系。我還是找回蔡曦琳醫生,但之前蔡醫生亦未同我講過照超聲波前咩情況是照不到結果的。原來準備月經前是照不到任何結果。要再月經后照。短短幾分鐘已經600蚊。咁樣都算了,醫生角度賺多次錢會更好。但在我角度,醫生未夠細心,感覺好似比人呃咗咁。其次,醫生亦不能解答我問題,有啲專業術語未接觸過真是不太明白,再問醫生她反問我:頭先我講咗啲咩呀?或者話:我頭先咪講咗囖。照完超聲波醫生也不會告訴你咩病,一次又一次叫你繼續去檢查,去醫院再照內窺鏡,答案也模棱兩可。未做檢查答你唔到····可能CHECK完冇事。但亦可能好大件事,感覺上無盡收錢深淵···太利益當頭和沒有耐心~~~如果想睇搵她的朋友要慎重
簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 只知取藥付費,未能盡釋疑慮
推介意見- 本人絕對不會再作光顧

Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved