香港睇醫生網首頁

  # 31734
james 報告:
12/2/2020 10:09:14 PM
• 診症日期 : 2020年12月2日
• 求診目的 : 腸胃不適 成日作嘔
• 診金收費 : ~ $ 400
• 輪候時間 : 不設預約等候片刻
• 光顧經驗 :本網評譽參考
總評 2.3
專業態度 :
 1
對症下藥 :
 5
診金合理 :
 1
經歷詳述:
話說今日係元朗大帽山附近食完野,之後揸車出荃灣...
揸到近 荃灣方向勁頭暈,可能山上太多灣口,小弟技術又不佳,拍咗埋巴士站邊等候...停左大約十分鍾...抖左一陣飲左d 水...開始發現自己應該係暈車浪...又暈又作嘔...
休息足夠再去荃灣... 去到荃灣時,我朋友話我面清口純白
唔理啦,是但搵個地方泊起架車,就見到尼間診所...喺康陸庭園地下,近住爵悅庭天橋一落
見到 周淑儀 醫生就入去睇啦,心諗呢度一個人都冇應該好快...之後姑娘幫我量血壓
話我170 /110 ...個陣我都仲有d 頭暈...
之後入去見醫生話比佢聽 頭暈 有d 作嘔的感覺 好頭暈 同埋有陣時食完飯有d 作嘔的感覺
有冇d 止頭暈同埋 d 支氣管放鬆藥
之後 周淑儀 醫生 就話: 『我地呢度唔開放鬆藥架,特別精神科個d,唔會開藥比你架!』
之後 我就同醫生講: 『岩岩我係大帽山揸車落黎,可能岩岩山上太灣急灣,個頭好暈好想作嘔。』
周淑儀 醫生就冇理我...
之後就問 我 :『你係唔係平時每次食完飯 ,都就會作嘔。』
『平均幾耐一次』『幾耐食一次飯』
我 答 周淑儀 醫生 :『兩個星期前 有陣時食完飯都會想作嘔,好似兩個月都有。』
成程 周淑儀 醫生 都好似 審犯咁樣 , 完全冇聽過我講嘢
我心諗係黎睇醫生,我第一次 個到有醫生 甘惡...

貼錢買難受... 之後上網睇完 佢d comment ,先知原來佢會請打手自己幫自己 出十分評論...但其他 d comment 全部都係同我一樣遭遇 * 慘 *荃灣居民小心

❌不推薦 ❌冇下次
❌周淑儀醫生 ❌一次好良好的經驗
❌呢個有精神病的醫生
✅要先醫人 要先醫好自己
👉google 左先知 原來 佢牙妹 係 cctvb 周嘉儀
唔怪之得甘串

😤小心改下自己對人態度 甘咪唔洗出甘多打手post lol
睇醫生前都factcheck ,factcheck 左唔會一肚氣

✅藍色商家
https://hkleaks.info/data/Ajpi_ooKZAu

簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 醫護之語調態度令人無所適從
推介意見- 可能人夾人緣自己衡量

  # 32419
CT 報告:
4/28/2021 10:25:00 PM
• 診症日期 : 2020年12月--
• 求診目的 : 婦科疾病
• 診金收費 : ~ $ 800
• 輪候時間 : 不設預約等候片刻
• 光顧經驗 :本網評譽參考
總評 3
專業態度 :
 2
對症下藥 :
 6
診金合理 :
 1
經歷詳述:
黎睇呢位醫生已經係一段時間前嘅事,本身因為睇的症狀是比較私人的婦科問題而冇打上黎,但由於見到呢到幾個新comment,實在唔想再有其他人比錢比難受,都決定上返黎講返自己經歷。

1. 原來係有請打手,當初我是因此網站的評價普遍正面才特意去睇,但都發現評價幾兩極,現在看到部份留言指這位醫生原來有請打手,即時覺得難怪了。細心再睇先發現好評的內容其實都好空泛,但差評的都能描述診症的具體細節,所以大家都要小心留意此處的報告哪些才是真確的。

2. 有隱藏收費,見好幾個留言都有提及。我本來是因婦科問題去看診,要檢查私處是理所當然,但同樣也是到付診金時才知這個所謂的婦檢要額外收費$200,而周醫生及診所姑娘在事前都未有聲明。而這個額外收費$200的所謂婦檢呢,全程5分鐘都唔知有冇,訓上床比佢望一望,挖一挖問你呢幾個位痛唔痛就完左。而且有個難受嘅位係呢位醫生伸手入我私處檢查時,並非先知會比病人有心理準備,而係一邊塞手指入黎一邊冇好冷漠地講左句「宜家幫你檢查可能會有d唔舒服。」但講緊佢係一邊塞一邊講呢句!這並不是知會!相信女士們都能想像咁樣係幾唔舒服,而且最後連埋佢個隱藏收費收左我七百幾蚊,咁我不如一早去睇婦科好過?起碼真係有專業全面嘅「婦檢」!

3. 見也有不少人提及候診時間問題。我睇左呢位醫生兩次,兩次黎都係一個人都冇,但兩次都係唔知點解要等十幾分鐘才能入去睇。公道d講,第一次去睇佢都覺得正正常常冇乜野,又係女醫生,先會第二次都再去睇。第一次睇時有提及過因工作問題經常要忍尿冇得去廁所,第二次去睇係拎左病假,問佢開醫生紙,堅持唔開,話因我兩次嘅問題唔同,冇得去廁所唔會係今次嘅病因,而且覺得唔會影響到我工作能力。本身以為佢比人呃得假紙多先會咁起鋼,但睇完幾個真實評價先知可能佢性格就係咁。當時嘅感覺真係覺得呢位醫生好唔體諒人!我私人部位有不適,都不可以請病假休息嗎?而且我相信無論邊種婦科問題都好,忍尿或多或少都有點影響吧?我攞日病假調節自己作息及去廁所嘅狀況,點都會有幫助吧?但呢位醫生就是企到極硬,唔開就唔開。當時姑娘都面有難色,可能佢都見唔少呢位醫生同病人嘅衝突?雖然不是傷風感冒發燒那類傳染性疾病,但有婦科不適都係好需要休息,大家都係女性,佢竟然可以以「不覺得會影響工作能力」而作此決定,真係好無奈。

醫生是份需要德性的工作,很遺憾在這位醫生身上實在感受不到對病人應有的關顧,有高昂又不合理的隱藏收費亦是不可接受的。仲要請打手作comment呃人,我當初都係比呢d comment呃左。希望如有其他人有類似經歷都真係要分享,唔好再比其他人受害。講受害真係唔誇張,嘥左咁多錢,仲要換返咁難受嘅感覺,真係好差!


簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 醫護之語調態度令人無所適從
推介意見- 本人絕對不會再作光顧

  # 32335
仇仇 報告:
4/7/2021 9:28:22 AM
• 診症日期 : 2021年3月--
• 求診目的 : 家庭醫生
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 不設預約等候1小時
• 光顧經驗 :恆常光顧經驗
總評 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10
經歷詳述:
周醫生對病人非常細心,通常都係一次已攪掂。有時貪方便要去其他醫生睇,最後都一定要返周醫生執手尾,我無論點都一定要搵佢!

簡評:
個人觀感- 醫術精湛、鉅細無遺
經歷過程- 醫生會清晰明確的講解其病情
推介意見- 已視為本人的必然選擇

  # 32296
山上人 報告:
3/27/2021 1:46:29 PM
• 診症日期 : 2021年----
• 求診目的 : 防疫注射
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 不設預約等候1小時
• 光顧經驗 :隨機方便嘗試
總評 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10
經歷詳述:
打新冠肺炎疫苗, 周醫生解釋十分詳細, 手勢又好. 令我安心又放心!

簡評:
個人觀感- 經驗豐富、絕不拖症
經歷過程- 醫生會從病人出發去提供意見
推介意見- 優質醫療服務理應如此

  # 32186
PHIL PHIL 報告:
3/6/2021 5:45:13 PM
• 診症日期 : 2021年----
• 求診目的 : 家庭醫生
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 不設預約等候30分鐘
• 光顧經驗 :恆常光顧經驗
總評 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10
經歷詳述:
周醫生耐心地講解驗身報告, 有少許膽固醇高, 提我改變飲食習慣及多做運動. 細心!

簡評:
個人觀感- 詳盡親切、耐心施診
經歷過程- 醫生會從病人出發去提供意見
推介意見- 值得向有需要人仕推介

Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved