陸偉成醫生

Dr LUK WAI SING, ALBERT

註冊專科:耳鼻喉科
陸偉成醫生 名片
Dr LUK WAI SING, ALBERT Name Card
Tel:
2381 2288

緊急服務:
其他資料:
仁安馬鞍山分科診所:
馬鞍山新港城廣場二樓商場33-35號舖
Tel:26083377

  # 18661
Siu Q 報告:
6/5/2014 4:23:53 PM
• 診症日期 : 2014年3月15日
• 求診目的 : 耳鼻喉疾病
• 診金收費 : ~ $ 1500
• 輪候時間 : 需預約等候頗長
• 光顧經驗 :初次光顧
總評 1.3
專業態度 :
 2
對症下藥 :
 1
診金合理 :
 1
經歷詳述:
我發現淋巴出現軟腫瘤,兩日前家庭醫生已經做左內規鏡寫好報告俾佢睇,佢睇都唔睇要我一定再做一次。 全程不斷重覆又重覆講住 "你好大件事", "俾我就笑唔出", "多過5成係Cancer"! 要我立即入院檢查。 (佢只係摸左我條頸兩次, 駛唔駛驚到個病人咁呀)

入到醫院先舍佢呃錢, 叫醫院一日同我驗一樣野! 第一日只係抽針! 第2日係驗血, 第3日只係照CT! 點解唔一日做晒呀? 每次巡房, 我睇住隻錶架, 最耐果次4分半鐘! 嚟到乜都唔講, 淨係話 "你好大件事", "要加多樣野驗, 要住多一日"! 咁就收我 HK$800巡房費!

我身體檢查要我住4日! 仲要係第3日果時話睇吓要加啲咩添, 可能要繼續住多幾日! 點解佢唔用腦諗吓, 要每日只加一樣野!

至嬲係, 俾我出院時候佢話佢覺得驗唔夠,不如搵日再入院再「睇吓要驗乜」! 仲話有可能係cancer。 我後來拎個report 俾另一個醫生睇, 另一個醫生指住個report解釋我知: 冇癌指素亦冇癌細胞..... 嘩! 真係冇病俾佢嚇到有病。
簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 醫護之語調態度令人無所適從
推介意見- 本人絕對不會再作光顧

Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved