香港睇醫生網首頁
[ 會員# ] maggie

就係唔想再食藥

首先謝謝醫生解答我問題,我沒有寫我唔食藥,身體冇事,就表示好返,而且有誰睇開政府精神科醫生,會轉睇私家精神科醫生,當時已經好不滿這個政府醫生,我有提議過要睇心理醫生,佢已經好多籍口,我有要求過換醫生,但回覆唔可以,之後我都繼續睇佢,佢轉了一種新藥給我,頭幾日我已經好唔舒服,我即時返去睇佢,佢唔信,佢講其他人都冇唔舒服,佢堅持要我繼續食新藥,我食了10日藥,都維持好唔舒服,最後我停了冇食,才轉睇私家精神科醫生。現在我想問唔食藥,是否會令到周身都唔舒服,已經過了10日都繼續有唔舒服,現在我唔覺情緒有問題,係身體周身唔舒服。有什麼解決方法,如要食藥,是否這些藥就冇副作用,有副用點解還要病人食。
根據你說減藥後十天後不適的情況,解決方法包括1)再度服食抗抑鬱藥;2)繼續停藥至一個月後,等侯不適情況消失。關於你曾到醫管局精神科求診一事,你可以和醫管局病人聯絡主任商討醫療情況。關於服食精神科藥物有沒有副作用一事,首先沒有藥物是沒有副作用的,其次所有藥物都有研究及實例証明是有效的,不過不同病人是要有不同藥物去配合病情。

請與主診醫生在覆診時商量以作評估。

簡重盛醫生
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved