香港睇醫生網首頁
[ 會員#13740 ] bosco

生蛇急問

我阿爸今年67歲, 有日突然發現腳有D一粒粒紅色O既疹, 過左兩日, 愈來愈多, 仲有水泡, 去政府睇醫生, 醫生話佢生蛇, 醫生比左D"熱痱水"佢搽, 話一個星期會好, 但一個星期都冇好, 跟住再去睇, 佢又比多支藥膏佢搽, 之後好似好番DD, 但都係仲有幾粒好唔晒, 跟住就轉去睇私家醫生(普通科), 比左D藥佢食同藥膏佢搽, 一個星期都唔好, 好似仲衰左, 個醫生又話佢發炎, 又話要佢食抗生素.... 成件事前前後後一個都有了! 我想知道:

1/ 生蛇是否應睇皮膚科?因為個醫生話睇普通科就OK

2/ 點解我阿爸咁耐都唔好?佢係唔係真係生蛇?定係其他問題?

3/ 聽講有一D針打左可以防生蛇的, 他痊癒再打是否就不會再生蛇?

4/ 他現在這個狀況, 會否傳染其他人?
Dear Bosco
1) 帶狀疱疹(生蛇)睇普通科醫生通常都得 不一定要睇皮膚專科
2)如果有繼發感染secondary infection時間會耐D
3) 現在有預防針打了
4)如果有滲液便有傳染性
Best wishes,
Dr SK Hui
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved