香港睇醫生網首頁
[ 會員#25148 ] Sharen

箍牙問題

病患者女 - 28歲

箍牙問題:牙齒天生向內傾,導致牙齒位置不齊整,原本未照大片時,醫生話要剝4隻第一隻小臼齒,其中一隻因為牙頸位斷裂(24)長期生牙瘡,所以醫生揀左呢4隻剝(我也曾去問過專科醫生都話要剝牙才箍牙)。

但牙套到左後(第二次見醫生),醫生通知我話唔洗剝牙,將牙床向外擴出拉直牙齒(垂直返啲牙),就夠位排返好啲牙,當時我滿心歡喜,然後問醫生,甘我隻24點處理,醫生竟然唔記得左(醫生有冇問題?),仲問我邊隻、又話要照多次牙腳片,(第一次見佢都有同佢提及過同埋當時已照左牙腳片)然後,即場佢話要杜牙根,要杜24同34,我話如果係甘不如剝左佢4邊小臼齒再箍牙,按當最初計劃,佢話做唔到,原因前排牙唔能夠後退大多。

我當時聽佢講即時都做左24杜牙根,佢只話左杜牙根收費,無講到牙套收費(我都唔知有呢個收費,係朋友提醒我問),我事後聯絡診所姑娘先知收費(價錢唔講清楚,醫生有冇問題?)隔日(第三次見醫生)我返去診所再同醫生溝通,佢先同我講話我個case係牙頸裂,做左牙套都未必保護到,可能未必要做,佢話到箍好牙先決定做唔做牙套(這樣做法對嗎?上網見啲人杜原牙根要盡快做返牙套)我原全失哂預算,我有懷疑醫生係訂哂牙套後(冇預我剝牙),唔想幫我做剝牙先同我講唔剝得牙去箍牙?之後我又再之問佢 係咪真係唔可以剝牙箍,因為我果4隻牙都分分鐘要杜牙根,可否乾脆剝左佢,醫生呢個時候又話可以既,不過我要排返好前牙先,到時再諗下剝牙問題(做法是否正確?)

希望有醫生可以解答我以上疑問,感激不盡🙏🏻
建議諮詢牙齒矯正科專科醫生,進行詳細及全面的臨床及x光檢查,評估每隻牙齒的牙冠及牙周狀況,咬合位置,牙弓及空間分析,和上下顎的生長比例等,再行制訂矯齒方案,決定是否需要脫牙。

倘若個別牙齒因為斷裂而需要進行根管治療(俗稱杜牙根),則建議諮詢牙髓治療科專科醫生,評估根管治療的存活率和成功率,這對牙齒矯正方案亦會有影響。

一般來說,完成根管治療後的牙齒會變得脆弱,容易崩裂,所以醫生會建議進行牙套修復,避免牙齒因意外崩裂或破損,影響根管治療的成效。

至於收費和做法方面,相信不同醫生及不同診所也有不同的處理方式,需要醫生和病人互助溝通、配合和了解。

Dr. Dennis Wong
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved