香港睇醫生網首頁
[ 會員#21729 ] 小 Con

Pat Pat 痛

病患者女 - 49歲

你好!今年三月起坐得久的時間大腿後跟時常拉住痛(,但做了後腳伸展運動就好D.
所以决定行山運動下,一個月前去了行山(山是傾上傾下)Keep住行了一個月,每天兩個半鐘,突然一日行行下山由腰下方拉住Pat Pat 痛,所以停了行山,但Pat Pat 肌肉位好痛去到髖骨位,之後慢慢坐得久也會拉到大腳後跟至小腳腳底

看了骨醫-check 過不是坐骨神經痛,但x光見L5S1有椎間盤小小退化.食咗消炎Celebrex和放鬆肌肉Lexotan 一個星期.好咗70%
但Pat pat 還有小小痛(坐半個鐘到)有時拉住大小腳後跟至脚板,拉下根就好D,用用網球按摩Pat Pat 和大腿根就最有用.

想知道,是椎間盤退化影響,定係過份運動,定係坐得太久(因有時會坐四五個鍾)影響Pat Pat 髖肌肉痛?可做什麼運動?
你好,根據你說的情況,久坐是最大問題,但L5S1椎間盤的退化會令脊椎神經受壓若再加上脊骨錯位受壓會更差,消炎止痛藥固然有治標之效,但要長遠解決問題要從處理神經受壓,脊椎弧度改變和肌肉蹦緊入手,找註冊脊醫接受詳細診療會更好。

Dr Jen
DC, CACCP
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved