香港睇醫生網首頁
[ 會員#21213 ] Denny

椎間盤突出需要做手術嗎

病患者男 - 51歲

你好醫生 麻煩醫生畀啲意見 我照完磁力共振證實咗腰椎間盤突出 咁醫生同我講個size都幾大粒要做手術,咁我想問呢咩叫咩size為之大粒呢必需要做手術。

我而家的情況就係 朝早起床嗰陣痛到起唔到床,起到身后也要痛一個鐘頭鬆番無咁痛,咁平時呢就小腿至到腳板呢就麻痺囉 咁腳趾公和第二隻腳子就冇力囉 用手指按着便升唔起囉 呢個情況嚴唔嚴重?
如果唔做手術又會唔會惡化呢?如果恶化又會点呢?麻煩醫生幫幫忙解答呀唔該。
多謝Denny的問題。

腰椎間盤突出是否需要做手術,並非單靠椎間盤突出的大小來決定,還要考慮其他因素,包括:
1. 磁力共振上受壓的神經根與臨床診斷是否一致,
2. 接受一段時間的非手術治療(藥物、物理治療)後痛楚有否改善,
3. 下肢會否持續無力,甚至惡化成馬尾症候群(如出現大小便失禁、雙腿都麻痺無力)。須留意馬尾症候群是緊急情況,需要盡快做椎間盤切除術,以免導致永久的神經受損。

此外,如果腿痛(因神經根受壓出現的轉移痛)持續六星期而沒有改善,手術有機會比非手術治療更快改善痛楚和功能。祝早日康復!
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。



Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved