香港睇醫生網首頁
[ 會員# ] yuen

牙肉開始包住蛀斷咗嘅大牙…

病患者女 - 24歲

你好,其實今次嘅病症…唔知應該點處理好…
右邊下顎裡面嘅第二隻大牙,蛀到斷咗 而且得返dd…期間一直有個窿 而且用牙籤篤過個窿好似都幾深(個窿嘅走向,好似偏隔離嘅牙咁款),但是由於怕痛 就一直冇去睇,結果最近發現d牙肉開始生返,開始包住隻蛀牙咁⋯ 而且個牙窿異味好勁 導致我有口氣問題(牙周其實都有問題)…上網睇過好多po,好驚會剝得唔乾淨 令有菌牙齒碎片 食物殘渣留咗是裡面埋口… 想問下,我依家應該點算好? 睇嘅話預幾錢? 種牙是咪坊間所講嘅用「種牙粉」就可以生返隻牙?
黃文昌醫生回覆:
 7/5/2020
很多病人都對牙科治療存在恐懼,因而延誤診治,令治療程序變得複雜,風險亦相對增加。「病向淺中醫」,及早發現問題並進行適切治療,其實過程不一定會辛苦的。

脫牙前一般都會進行局部麻醉,只是打針過程有少許不適,之後脫牙過程是不會感到痛楚的。而脫牙後,醫生亦會處方合適的止痛藥,避免傷口過度不適。

當然,部分病人亦會因過度恐懼,而選擇在靜脈注射監察麻醉的情況下進行脫牙或其他手術,這樣更加有效降低治療期間的緊張和不安。

嚴重蛀牙導致牙冠斷裂及流失,剩下牙腳被增生牙肉遮蓋,會導致牙齦及牙根發炎等問題,建議儘快前往口腔頜面外科專科醫生或註冊牙醫進行脫牙程序。至於會否留下牙齒碎片及細菌,則視乎治療難度及術後傷口護理等因素,暫時無需過分擔心,醫療技術上的問題會由醫生解決。

費用方面請諮詢相關醫生。

恆齒被脫除後,是不能透過「種牙粉」令牙齒重生的。種牙概念是用鈦合金植體植入牙床骨,再透過接合牙套進行修復(鑲牙)。

現階段建議你先儘快脫除牙腳,避免出現感染或其他嚴重問題,至於鑲牙方面,需留待傷口癒合後再進行臨床及x光評估。


Dr. Dennis Wong
以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療。
如有身體不適請即求診,切勿延誤治療。
若資料有所漏誤,本網及相關資料提供者恕不負責。
其他醫務信箱回覆

yuenchris : 有水雷射牙齦萎縮?費用大約多少?

病患者男 - 34歲 有水雷射牙齦萎縮?費用大約多少?.......
發出提問使用細則
為確保能有效率的發揮信箱回應功能 
醫務信箱暫只限接受已登記會員提問
如欲咨詢相關專業醫護之意見 
敬請先登記成為會員,謝謝支持!
會員登入
電郵:
密碼:
記住密碼 
Copyright©2024 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved