香港睇醫生網首頁
梁景燊醫生

梁景燊醫生

Dr LEUNG King Sun Vincent

註冊專科:
[ 腸胃肝臟科 ]
Tel:
2339 8064
專業資格:
澳洲雪梨大學內外全科醫學士
英國皇家內科醫學院院士
英國倫敦皇家內科醫學院榮授院士
英國愛丁堡皇家內科醫學院榮授院士
英國格拉斯哥皇家醫學院內科榮授院士
香港內科醫學院院士
香港醫學專科學院院士(內科)
提供醫療程序及手術:

其他資料:
收費:
診症時間:
星期一 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期二 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期三 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期四 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期五 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期六 ︰ 1000-1300
星期日 ︰ off
P.H : off
使用醫院或其他服務診所:
診所以外提供的服務:


  # 31040
報告:
• 診症日期 : 2020年7月9日
• 求診目的 : 腸胃不適 胃酸倒流
• 診金收費 : ~ $ 600
• 輪候時間 : 需預約準時
• 選尋原因 : 本網評譽參考
總評 3.6 / 10
專業態度 :
 1
對症下藥 :
 1
診金合理 :
 9

梁景燊醫生-尋醫經歷詳述:

我有胃酸倒流同鼻水倒流好多年了..呢兩個原因導致我喉嚨吾舒服同埋喉嚨有異物的感覺.. 前者在耳鼻喉科己得到confirm, 後者, 我上吾同的醫訊網亦搵搵到原因. 因為我一直都睇開浸會, 亦都想去問一問浸會的腸胃科醫生可以點解決.
但, 我無諗過的是, 浸會呢一個梁醫生, 見面第一問我為咩事來睇醫生. 我答佢, 我好可能係因為胃酸倒流引致喉嚨好似有一D野長期頂住..
呢位梁醫生問我:你有無火燒心的感覺。我答我吾肯定火燒心的感覺係點, 所以吾知。
梁醫生再問我, 訓教時有無覺得胃酸好多, 又或者因此而訓得吾好。 我話我又吾係好覺。

跟住呢位梁醫生就話:你根本就吾係有胃酸倒流, 你都無相關症狀。胃酸倒流先去食道,再上喉嚨。 次序上一定係咁的。 佢的語氣一直都吾友善而且無禮貌, 去到呢一刻, 我覺佢的態度係非常差, 非常無耐性。
我問呢位梁醫生, 我上網睇胃酸倒流的症狀可以有好多, 吾一定係每個人都一樣。
佢無俾我講完, 佢就叫我吾好上網睇, 上網好多野都係錯的。 我心想但無時間反問佢:難道你地浸會耳鼻喉科講的都係錯的嗎?
我問佢, 我有時食一些難消化的食物會有好多胃氣. 佢話, 飲水食飯太快太慢都會有胃氣. 每個人食同一樣食物都會有吾同的反應.
我問佢, 我喉嚨有一D異物頂住的感覺, 咁又係咩原因? 佢話, 可能係你壓力太大, 需要的話可以食一些神經科的藥物去幫你放鬆壓力.

如果吾需要的話, 你可以走的了. 整個過程, 吾好話檢查, 我連口罩都無除過.

其實, 呢次睇醫生給我的感受真係非常差, 他無耐性, 無醫德. 之後我亦都向浸會相關部門反映了個情況. 作為一個病人, 在醫生的專業知識眼中, 可能好無知, 但亦好無助. 來搵醫生求助, 係希望得到支援與解釋. 他好似在笑我好無知. 但我差極都係一個大學畢業的八十後, 我用自己的能力己在網上搵到原因, 我一來想reconfirm, 二來希望睇下可以醫治. 無想過結果係咁樣, 以下係我其實上網搵到的一些資訊, 同呢個梁醫生講的完全吾同. 大家可以參考一下.

https://health.businessweekly.com.tw/AArticle.aspx?id=ARTL000054974

https://www.youtube.com/watch?v=qEdWD1SGjSI&t=3s

簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 醫護之語調態度令人無所適從
推介意見- 本人絕對不會再作光顧

  # 30420
報告:
• 診症日期 : 2020年----
• 求診目的 : 腸胃不適 肝血管
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 需預約準時
• 選尋原因 : 本網評譽參考
總評 10 / 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10

梁景燊醫生-尋醫經歷詳述:

非常有經驗之醫生!富優默感!不拖証!不會要你做額外檢查!

簡評:
個人觀感- 醫術精湛、鉅細無遺
經歷過程- 求診病人實在太多,等候需時
推介意見- 已視為本人的必然選擇

  # 26368
報告:
• 診症日期 : 2018年7月19日
• 求診目的 : 腸胃不適 胃部及膽不適
• 診金收費 : ~ $ 600
• 輪候時間 : 需預約準時
• 選尋原因 : 初次光顧
總評 1.3 / 10
專業態度 :
 1
對症下藥 :
 2
診金合理 :
 1

梁景燊醫生-尋醫經歷詳述:

我媽媽年約60歲,本身胃部長期不適,需要定時到公立醫院覆診,亦有食胃藥,早前公立醫院醫生發現有膽石,話可以排期割膽,所以我想睇下私家醫生,攞個2nd opinion,睇下關唔關胃或其他內臟事,如果無迫切性,我都唔想開刀。咁我係朋友介紹下,聽講梁景燊醫生好有醫德,我再google下梁景燊醫生資料,發現佢係聯合醫院出黎做,報導又話係「腸胃科巨頭」,網上又無負評,我諗住應該揾到個好醫生,可以俾到一個專業既建議,點知係一個惡夢!

當日提早去到醫院登記及同意俾佢睇醫健通,諗住佢睇左我媽媽過往既病歷,可以幫助了解病情,作出一個更好既診斷,但之後發生既完全唔係咁‥‥‥

我同媽媽坐底左,就講返媽媽既病情,擔心會唔會係胃同膽一齊有事,梁景燊醫生全程係態度惡劣,輕蔑我地既無一個提問,我每問一句,佢答「唔係/唔關事/唔會」,每一個回答中眼神都係不滿同脾氣,好似同我媽媽講「係咁架!」佢全部否定我地每一個提問,只係話我媽媽精神緊張,退休後無野做無野focus更加會覺得唔舒服同更有壓力,一直都只係話「精神緊張/壓力導致痛症」,話完全唔關個胃或者個膽事,明明公立醫院都診斷我媽媽個膽有事,要割,話割膽後食野可能會容易肚瀉,加上我媽媽腸胃本身唔好,梁景燊醫生就好決斷咁講「唔會!唔關事!」咁我問需唔需要割膽,梁景燊醫生只係好處之泰然咁講「你地自己決定割唔割喇,有需要就照張CT,$7000左右,翌日就有結果。」梁景燊醫生手執我媽媽既病歷,完全無分析割同唔割既情況及日後會面對既問題及需要注意既地方,最後梁景燊醫生出左張單叫我地上去俾錢,同攞黎claim保險,另一張應診紀錄診斷一項只有兩隻字「epigastric discomfort」,睇左同無睇一樣。

我媽媽好失望無助,我好憤怒,我無買保險,唔需要一張紙去叫我「claim保險」,但我願意俾錢醫好我媽媽!我同其他病人家屬一樣,需要一個有醫聽、有專業知識會分析病因、會耐心聽取病人提問及回答、有禮貌既醫生,而唔係好似梁景燊咁樣既醫生。我唔想害人,所以強烈不推薦任何人去睇佢。我亦會考慮到醫務委員會作出投訴。

題外話(我個人對佢行為觀感):佢著得真係官仔骨骨,但係坐就無腰骨,講野勁寸,睇人黎恰,完全睇唔到佢有幾professional,點解係聯合醫院走出黎做,大家自己諗諗喇。

簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 醫護之語調態度令人無所適從
推介意見- 本人絕對不會再作光顧

Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved