香港睇醫生網首頁

尤志揚醫生

Dr YAU CHI YEUNG, DENNIS

註冊專科:
[ 牙科 ]
Tel:
25695551
專業資格:
香港大學牙醫學士
提供醫療程序及手術:

其他資料:
收費:
診症時間:
星期一: 09:00 am - 8:00 pm
星期二: 需要預約
星期三: 09:00 am - 8:00 pm
星期四: 需要預約
星期五: 需要預約
星期六: 09:00 am - 6:00 pm
星期日: 需要預約
公眾假期: 需要預約
使用醫院或其他服務診所:
診所以外提供的服務:


  # 31323
報告:
• 診症日期 : 2020年8月6日
• 求診目的 : 專科治療 小朋友蛀牙
• 診金收費 : ~ $ 600
• 輪候時間 : 需預約準時
• 選尋原因 : 本網評譽參考
總評 10 / 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10

尤志揚醫生-尋醫經歷詳述:

本人經朋友介紹去睇尤醫生,小朋友大牙有洞,起初還擔心小朋友見醫生,會緊張會大哭而不合作,還好醫生的耐心和溫柔,讓整個過程順利!
姑娘一叫我小朋友,他已很緊張(只有4歲)
一步入診症,他已不想上牙椅了,尤醫生還安慰我們,還十分尊重小朋友的心情,他慢慢溫柔的講解了,診症室嘅用品,也讓他慢慢試吓,例如牙椅的上落,可坐又可瞓,清楚講解後,他已毫無介心的上椅(真係謝天謝地),尤醫生幫他影了張X光片,還和小朋友說是幫牙齒影相📸️,我小朋友見只是影相,幸好十分合作,醫生話他蛀牙未及神經,補返就可以了(太好了🥳🥳🥳),修補的過程,他並沒有驚和太緊張,他補後還和我講,只是幫牙齒洗白白😂😂,洗後就可以了!真傻豬!

🥳🥳感謝尤醫生和姑娘們的耐心幫助
讓小朋友和家長都能安心
小朋友也有好體驗,真的值得推介
#特別一提我見診所內裝了UV燈
在疫症下睇牙也安心👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

簡評:
個人觀感- 詳盡親切、耐心施診
經歷過程- 醫護人員親切有禮的提供協助
推介意見- 不可多得,值得等待

  # 30935
報告:
• 診症日期 : 2020年----
• 求診目的 : -- 蛀牙
• 診金收費 : ~ $ 300
• 輪候時間 : 需預約準時
• 選尋原因 : 朋友介紹推薦
總評 4 / 10
專業態度 :
 1
對症下藥 :
 5
診金合理 :
 6

尤志揚醫生-尋醫經歷詳述:

本來幫襯尤醫生多年, 以為佢有醫德及細心。可惜今日發現佢冇盡牙醫基本責任, 告訴病人牙齒狀況, 而且將溝通錯誤歸咎於病人。甚至迫病人聽錄音, 當病人像犯人一樣。而錄音證明, 病人在說明自己不清楚明白既情況下, 尤醫生依然沒有嘗試清楚解釋。當病人已下麻煩藥的情況下, 病人再次因困惑不解而再度詢問, 尤醫生表明自己需要一氣呵成, 而決定終止當時既手術。

總結以下錯誤:
1. 尤醫生認為, 除非智齒出現問題, 否則不用與患者溝通 (事實上患者自己不能看清楚智齒情況, 如果牙醫通知患者, 患者可以盡力清潔, 減低蛀牙風險。事實上, 我之前另外兩個牙醫都有同我講, 我下顎有兩隻, 所以我好細心打理佢地, 佢地好健康。可惜轉左尤醫生後, 佢從來沒有告訴我, 所以我在沒有資訊下, 沒有打理新生的智齒, 導致蛀牙)
2. 牙醫做手術需要一氣呵成, 並不是患者的責任。
3. 做手術前, 沒有重覆一次今日是做什麼, 哪隻牙齒。明明有兩次機會溝通清楚, 可是尤醫生選擇skip。

當時我已經想喊, 差D想報警, 因為佢迫我聽錄音, 什至睇CCTV, 想證明錯不在佢身上。佢覺得我冇可能唔知道, 唔明白。事實錄音證明左, 我講左自己唔明白, 而佢從來冇講清楚。而家21世紀, 病人知情權變得好重要。

最後, 已經唔想再同佢拗, 比左麻醉費300蚊走。但係真係好唔開心, 比人打針都幾痛, 佢發藝術家脾氣, 要一氣呵成, 仲要我比錢。

第二日,我揾左另一個牙醫檢查,佢發現我另一隻大牙有蛀牙,比我睇左,同補埋。但尤醫生幫我洗牙時,根本冇提出過要補牙,佢好似講話“有少少蛀”,但既冇比我睇,又冇話要補。唔知係T咪諗住等到我蛀到好嚴重要杜牙根時,先同我講。

我強烈不推薦尤醫生。
簡評:
個人觀感- 態度有失、醫德有損
經歷過程- 需要自己主動提出較多的諮詢
推介意見- 本人絕對不會再作光顧

Copyright©2020 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved