香港睇醫生網首頁

趙敏怡醫生

Dr CHIU MEN YEE, DAWNA

註冊專科:
[ 牙科 ]
Tel:
27352782
專業資格:
香港大學牙醫學士
提供醫療程序及手術:
植牙,洗牙,補牙,美白牙齒,等
其他資料:
收費:
$200起五日藥
診症時間:
星期一:09:30am-1:30pm,3:00pm-8:30pm
星期二:09:30am-1:30pm,3:00pm-8:30pm
星期三:09:30am-1:30pm,3:00pm-8:30pm
星期四:09:30am-1:30pm,3:00pm-8:30pm
星期五:09:30am-1:30pm,3:00pm-8:30pm
星期六:09:30am-1:30pm,3:00pm-6:30pm
星期日: 需要預約
公眾假期: 需要預約
使用醫院或其他服務診所:
診所以外提供的服務:


  # 24351
報告:
• 診症日期 : 2017年7月28日
• 求診目的 : -- 補牙
• 診金收費 : ~ $ -
• 輪候時間 : 需預約準時
• 選尋原因 : 初次光顧
總評 10 / 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10

趙敏怡醫生-尋醫經歷詳述:

前陣子咀嚼時無意中發現左上方大牙的填補物脫落,因公司的醫保只包銀粉補牙,瓷粉需要自費,為求美觀及安全,決定自費求醫。經朋友推介,找趙醫生修補。

趙醫生先替我檢查口腔各處,發現我除了要修補大牙外,左下方智慧齒出現阻生及發炎情況,有機會惡化。由於相關部位要動手術方能拔掉無法長出的智慧齒,而費用較一般脫智慧齒高,趙醫生建議我先比較公司醫保機構的收費,再行決定。過程中,我覺得趙醫生講解得很清晰詳細,客觀專業,完全沒有引導我要光顧她,比很多賺錢至上的醫生有醫德。

補牙時,趙醫生會在每個步驟進行前先說明,讓我感覺安心。期間更會反複檢查修補效果,直到我覺得上下牙齒咬合位置適中才完成。整個過程很輕鬆,比我以往的補牙經驗愉快,我認為值得向朋友推介。

簡評:
個人觀感- 詳盡親切、耐心施診
經歷過程- 醫生會清晰明確的講解其病情
推介意見- 值得向有需要人仕推介

  # 22869
報告:
• 診症日期 :
• 求診目的 :
• 診金收費 : ~ $
• 輪候時間 :
• 選尋原因 :
總評 3.3 / 10
專業態度 :
 3
對症下藥 :
 2
診金合理 :
 5

趙敏怡醫生-尋醫經歷詳述:

趙醫生技術不行,補牙補咗兩次,第一次補牙一週左右就成塊填充料跌咗出來,要再次重補。第二次補牙一樣,補得太薄,現場我都已經提出要補厚一啲防止脫出,結果趙醫生急住落班拉閘,一味話係薄薄補咗一層,沒問題嘅,繫咁啦,我都摞佢沒辦法,唯有交錢離開。

前後花咗8千幾。第三次去搵佢,係第二次補得太薄的地方,物料又跌咗出來,我坐咗成個鍾嘅車去搵佢,結果我入咗去俾趙醫生睇返,前後唔夠一分鐘,睇都未睇清楚,就話沒問題啊,全部都好地地,我叫佢睇清楚最後一個牙齒,真繫填充物料沒曬,佢就係唔同意。沒計,我見佢咁堅決,又趕住叫我離開,我都猶豫咗,就出來去洗手間,在燈光下面反復觀察,確定係最後一個牙齒嘅填充物沒曬,於是又返入醫務所,要去趙醫生再睇清楚一下,糾紛就出現了,前台啊姐把聲大過我,大大聲咁話你嘅問題已經解決咗,唔可以再入去搵趙醫生,重話“如果個個都好似你咁,咁我哋唔繫好唔得閒?”其實當時裏面根本沒人就診,趙醫生就係裏面坐住,我同前台嘅爭拗佢聽得清清楚楚,就係縮埋一邊唔出聲。

大大聲爭執咗好耐,我睇到咁嘅場景,心都晾曬,心想就算俾我爭取到入去,趙醫生都唔會真心同你解決問題,認真同你補返個牙齒,到時整你一鍋,報復你同佢爭拗,死的重慘。於是放棄希望,轉身離開。

其實,作為一間醫療服務機構,咁嘅服務態度,咁嘅醫德,在現時搵食咁艱難嘅情況下,真繫好難想象趙醫生點樣可以拉攏回頭客,博得口碑相傳而生意興隆?

總結:醫術麻麻,醫德低下,絕對唔建議各位步我嘅後塵,錢花咗,問題沒處理好,重逼得要搵第二間牙醫診所花錢重新搞過,搞得心情沉重,食龍肉都沒味道!
Report by Android App

  # 15898
報告:
• 診症日期 : 2012年8月15日
• 求診目的 : 專科治療
• 診金收費 : ~ $ 500
• 輪候時間 : 需預約準時
• 選尋原因 : 初次光顧
總評 10 / 10
專業態度 :
 10
對症下藥 :
 10
診金合理 :
 10

趙敏怡醫生-尋醫經歷詳述:


簡評:
個人觀感- 經驗豐富、絕不拖症
經歷過程- 醫護人員親切有禮的提供協助
推介意見- 值得向有需要人仕推介

Copyright©2019 www.seedoctor.com.hk
All rights reserved